Bretels en vlinderdasjes

Warning: Illegal string offset 'before_widget' in /mnt/web112/e3/11/51964711/htdocs/RiaenCayley/weblog/wp-content/plugins/mycustomwidget/my_custom_widget_functions.php on line 769 Warning: Illegal string offset 'after_widget' in /mnt/web112/e3/11/51964711/htdocs/RiaenCayley/weblog/wp-content/plugins/mycustomwidget/my_custom_widget_functions.php on line 771 Warning: Illegal string offset 'before_title' in /mnt/web112/e3/11/51964711/htdocs/RiaenCayley/weblog/wp-content/plugins/mycustomwidget/my_custom_widget_functions.php on line 773 Warning: Illegal string offset 'after_title' in /mnt/web112/e3/11/51964711/htdocs/RiaenCayley/weblog/wp-content/plugins/mycustomwidget/my_custom_widget_functions.php on line 775 Warning: Illegal string offset 'before_widget' in /mnt/web112/e3/11/51964711/htdocs/RiaenCayley/weblog/wp-content/plugins/mycustomwidget/my_custom_widget_functions.php on line 769 Warning: Illegal string offset 'after_widget' in /mnt/web112/e3/11/51964711/htdocs/RiaenCayley/weblog/wp-content/plugins/mycustomwidget/my_custom_widget_functions.php on line 771 Warning: Illegal string offset 'before_title' in /mnt/web112/e3/11/51964711/htdocs/RiaenCayley/weblog/wp-content/plugins/mycustomwidget/my_custom_widget_functions.php on line 773 Warning: Illegal string offset 'after_title' in /mnt/web112/e3/11/51964711/htdocs/RiaenCayley/weblog/wp-content/plugins/mycustomwidget/my_custom_widget_functions.php on line 775

Alice O’Connell werkte in een vorig leven als actrice in Londen, nu verkoopt ze vanuit Amsterdam haar zelfgebreide vlinderdassen, bretels en stropdassen. Ook honden en katten behoren tot de klantenkring.

“Nog stééds?”, riep haar echtgenoot uit. Hij kon zijn ogen nauwelijks geloven: ze waren op vakantie, en zijn vrouw Alice O’Connell (35) zat te breien. In bikini. Op het strand. Thuis in haar atelier achter haar jaren-zeventig-breimachine grinnikt O’Connell als ze het vertelt. “En ik riep: ‘Nee hoor, het is geen werk, dit is ontspanning!’”

Geconcentreerde ontspanning
Breien heeft nog steeds hetzelfde effect op haar: geconcentreerde ontspanning (of, zo je wil, ontspannen concentratie). Ruim tien jaar geleden begon ze er precies om die reden mee. De Britse O’Connell werkte in een vorig leven als actrice in BBC-series en films, wat neerkwam op heel veel wachten op de filmset. “Je bevindt je dan in een vreemd soort niemandsland. Aangezien je ieder moment kunt worden opgeroepen, moet je je blijven inleven in je rol – een boek lezen of al te veel ‘jezelf zijn’ gaat dus niet. Maar ik wilde ook niet voor de honderdste keer het script lezen.” Iemand op de set raadde haar aan te breien. “Ik was meteen verslaafd.”

Het hield haar uren zoet, half teruggetrokken in haar eigen wereld en toch aanwezig. Ze breide voor vrienden en voor vrienden van vrienden, zocht de wolwinkel in iedere stad waar ze kwam. Een draaiperiode in Roemenië begon met één collega-acteur met een door O’Connell gebreide muts, aan het einde droeg de hele crew haar mutsen. In haar woonplaats Londen gaf ze breilessen, geregeld deed ze brei-opdrachten voor kleine modemerken.

Lees verder in Trouw.