Katoenen protheses breien

Warning: Illegal string offset 'before_widget' in /mnt/web112/e3/11/51964711/htdocs/RiaenCayley/weblog/wp-content/plugins/mycustomwidget/my_custom_widget_functions.php on line 769 Warning: Illegal string offset 'after_widget' in /mnt/web112/e3/11/51964711/htdocs/RiaenCayley/weblog/wp-content/plugins/mycustomwidget/my_custom_widget_functions.php on line 771 Warning: Illegal string offset 'before_title' in /mnt/web112/e3/11/51964711/htdocs/RiaenCayley/weblog/wp-content/plugins/mycustomwidget/my_custom_widget_functions.php on line 773 Warning: Illegal string offset 'after_title' in /mnt/web112/e3/11/51964711/htdocs/RiaenCayley/weblog/wp-content/plugins/mycustomwidget/my_custom_widget_functions.php on line 775 Warning: Illegal string offset 'before_widget' in /mnt/web112/e3/11/51964711/htdocs/RiaenCayley/weblog/wp-content/plugins/mycustomwidget/my_custom_widget_functions.php on line 769 Warning: Illegal string offset 'after_widget' in /mnt/web112/e3/11/51964711/htdocs/RiaenCayley/weblog/wp-content/plugins/mycustomwidget/my_custom_widget_functions.php on line 771 Warning: Illegal string offset 'before_title' in /mnt/web112/e3/11/51964711/htdocs/RiaenCayley/weblog/wp-content/plugins/mycustomwidget/my_custom_widget_functions.php on line 773 Warning: Illegal string offset 'after_title' in /mnt/web112/e3/11/51964711/htdocs/RiaenCayley/weblog/wp-content/plugins/mycustomwidget/my_custom_widget_functions.php on line 775

Betty Schaap brengt in haar woning in Vriescheloo vele uren breiend door. Niet voor zichzelf maar om vrouwen te helpen die borstkanker hebben gekregen en één of beide borsten hebben verloren. ,,Wat ik voor hen doe, is protheses van honderd procent katoen breien’’, vertelt mevrouw Schaap. ,,Die voelen prettig en licht aan en zitten comfortabel.’’

Haar hulpverlenend breien begon toen ze kennis maakte met de Stichting Breiboezem. Die heeft als doel vrouwen die een of twee borsten hebben verloren, gratis te voorzien van zo’n katoenen prothese. De stichting vindt ze een goed alternatief voor de siliconen protheses. Die zijn vaak zwaar en kunnen nekklachten veroorzaken.

De stichting vond haar oorsprong in de Verenigde Staten, kreeg voet aan de grond in Australië en ook in Nederland. ,,In Vriescheloo woonde iemand die bij de stichting betrokken was’’, vervolgt mevrouw Schaap. ,,Die hield een workshop en daar deed ik aan mee. Omdat ik graag wilde breien en ook iets voor anderen wilde doen.’’

Die deelname resulteerde erin dat ze nu coördinator van Breiboezem is in de regio. ,,In Oost-Groningen zijn namelijk meer vrouwen die actief zijn en breien. Hoe het werkt? Vrouwen die een katoenen prothese willen, laten dat weten aan onze stichting. Die meldingen worden doorgegeven aan coördinatoren, die overal in het land zitten. En dan gaan we aan de slag.’’

Lees verder in Dagblad van het Noorden.